12 romani pleaca la munca in strainatate in fiecare ora. Ce se intampla cu ei?

Intamplator sau nu, sunt in discutie cu romani din mai multe comunitati de diaspora. Intamplator sau nu, am foarte multi prieteni care au plecat din tara. Vreti sa stiti ce se intampla cu ei? Inainte de toate, sa va spun si o data statistica: 12 romani pleaca la munca in strainatate in fiecare ora, cu trei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Mi se pare foarte mult! Mai grav este ca statistica se refera la cei care au lucrat in Romania, nu si-au facut somaj si s-au declarat la primarii. Deci, cifra este si mai ingrijoratoare. Din nefericire, este raspunsul lor la ce se intampla in tara natala. Majoritatea dintre ei au o specializare sau competente si abilitati pentru un domeniu de activitate.

Ce se intampla cu ei?

Dezechilibre emotionale – 72 %; Divorturi sau despartiri de persoana iubita – 44 %; Schimba joburile si tarile foarte des – 58%; Nu lucreaza pe domeniul lor de expertiza – 69 %; Au minim doua joburi – 34 %; Reusesc sa se stabileasca rapid (maxim 6 luni, de regula cei plecati organizat si cu familia) – 16 %;  Se intorc in Romania, in special in Ardeal – 7 %; Trimit bani in Romania pentru investitii, case sau economii – 29 %; Vin in Romania si „sparg” in cinci zile economiile acumulate in patru luni – 13 %; Sunt pacaliti de sexul opus sau rude – 5 %; Sunt rejectati de familiile din Romania – 3 %; Se imbolnavesc destul de grav – 12 %;  Isi deschid propria afacere – 4 %; Important: Statisticile de mai sus au la baza analiza a 100 romani (cunostinte, rude si prieteni) cu care tin legatura de minim doi ani.

Va rog sa comentati si sa va spuneti parerea. Ideal la sectiunea de comentarii din blog, pentru a fi citite de toata lumea, nu numai de cei din comunitatile unde am distribuit postarea. Multumesc anticipat pentru implicare si comunicare asertiva si civilizata. Multumesc pentru informatii pretioase si ponturi. Poate aceasta discutie va fi vazuta de cine trebuie! #Respect pentru sacrificiul si atitudinea lor! Sanatate, Echilibru si Bucurie, le doresc sincer tuturor! P.S. Mi-as dori sa etalez in revista Careers & Business, la rubrica Romani in Lume, povesti de succes ale unor romani remarcabili. Cine poate sa sugereze sau sa se propuna, imi face o mare onoare. Multumesc anticipat!

Sa auzim numai de bine!

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.