Coaching. Ce este coaching-ul? Cum te poate ajuta un coach?

Termenul de coach este asimilat cel mai mult cu denumirea in engleza a serviciului de antrenare. Coach-ul este un antrenor, de regula din zona sportului. Totusi, in ultimii ani a aparut o noua profesie care poarta acelasi nume. La inceput, teoria era aceeasi: sfaturi, formare si indrumare pentru o persoana aflata in proces de dezvoltare personala. Ulterior s-a inteles ca acest gen de coaching nu permite emiterea de sugestii, propuneri, indrumari etc. Este un proces care-l ajuta pe coachee (Coachee = clientul coach-ului) sa-si deblocheze si sa-si gaseasca solutiile optime.

Ce este coaching-ul? 

Coaching-ul este procesul prin care o persoana este ajutata sa-si gaseasca solutiile atunci cand pare ca nu mai are resurse si nu reuseste sa-si identifice calea corecta. Tehnica folosite este tehnica intrebarilor. Exista desigur un proces complex care necesita o buna pregatire profesionala si personala. Conditiile succesului pentru un coach sunt: Pregatirea profesionala (competente din mai multe domenii, in special management – business) si echilibru personal. Atentie: O persoana cu dezechilibre, cu blocaje emotionale sau probleme psihice, NU are dreptul sa practice, chiar daca cunoaste aceasta meserie.

Cum te poate ajuta un coach?

Tehnicile folosite de coach in timpul sedintelor au rolul de a rezolva problemele legate de frici, blocaje emotionale, sarcini si obiective. Cum spuneam, tehnica intrebarilor este cea mai folosita. Abilitatea coach-ului consta in folosirea potrivita a strategiilor, respectiv intrebarilor, in ordinea corecta. Coachee-ul vine apasat si bulversat la intalnirea cu coach-ul si pleaca cu etapele planului prin care-si atinge rezolvarea obiectivul/problemei.

Va stau la dispozitie, daca considerati. Sa auzim numai de bine!

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.