Marian Gavrilescu

Intrapreneur & Senior Consultant în Management, Marketing, Vânzări, Dezvoltare

Trei ani l-am folosit pe Ceausescu pentru economie la energie, acum merg pe solutiile lui Luca

Stau si ma intreb ce ganditi voi cand cititi acest titlu? Trei ani l-am folosit pe Ceausescu pentru economie la energie, acum merg pe solutiile lui Luca. Sigur o sa spuneti ca prima parte se intampla inainte de revolutia din decembrie 1989! Gresit! S-a intamplat in ultimii aproape trei ani. Mai exact, in perioada octombrie 2015 – aprilie 2018. Ei bine, stiu ca sunteti curiosi, asa ca trec rapid la a va povesti pataniile mele legate de economie la energie.

Nu a trecut o luna de la aniversarea de 10 ani (2015) a lui Luca, baiatul meu cel mare si primesc o intrebare foarte interesanta: „Tati, cum era pe vremea lui Ceausescu? Cum era viata?”. Raspunsul meu a fost un soc si pentru mine: „Luca, vrei sa-ti povestesc sau vrei sa-ti arat?”. Destul de neinspirat la acea varsta, Luca a cerut sa-i demonstrez. „Bine, tata! O sa-ti construiesc un intreg complex de situatii care sa te faca sa traiesti acele vremuri. Sunt curios cat o sa rezisti!”

Zis si facut. Adica, am trecut la fapte.

Va dau numai cateva idei. A fost un scenariu aproape identic cu cel din vremea presedintelui cizmar. Nu va pot spune totul, deoarece risc sa fiu anchetat de institutiile abilitate ale statului. Aaaaa, va rog sa ramana intre noi, altfel va parasc si eu! Sa ne intoarcem la oile noastre. De fapt, la scenariul cu Ceausescu si economia la energie! Ne uitam la televizor numai o ora pe zi. Pe aparatele de aer conditionat paianjenii au realizat adevarate opere de arta. Mancarea era cu portia si diversificata in acelasi mod ca in vremurile comuniste. Luca isi facea lectiile sau citea o carte la lumina felinarului sau a unei lumanari. Ne culcam intotdeauna devreme. Dupa primii doi ani, experienta parea ca a fost mai traumatica pentru mine decat pentru Luca. El era ambitios si vedea totul ca pe un joc. Cand scriu acest pasaj, nu stiu cum sa trec mai repede. Cei care au avut astfel de experiente stiu despre ce vorbesc. Sfatul meu, povestiti aceste lucruri copiilor si nepotilor. Nu faceti ca mine. Astfel de demonstratii sunt traumatizante pentru toti. Pentru mine a fost un cosmar.

Trec rapid la deznodamant

Cu acceptul vostru, va etalez finalul povestii. Cine vrea detalii, pot sa povestesc saptamani intregi. Desigur, bag si din ce am trait in adevarata perioada. Ma trezesc in aceasta dimineata si gasesc pe noptiera patului o scrisoare. Era de la Luca. Gata! Cosmarul s-a incheiat! Am zambit indelung. Mi-a dat seama ce copil inteligent am (seamana cu Adelin, fratele mai mic, ha ha) si am mai realizat ceva. O sa va dati singuri seama.

Scrisoarea lui Luca

„Salut tata,

Imi pare rau ca ai trecut prin acele experiente din vremea lui Ceausescu. Pentru cinci minute mi-ar fi placut sa am aceste experiente. Ma bucur ca mi le-ai povestit numai si ca nu m-ai obligat sa le traiesc cu adevarat. Totusi, fara sa-ti dai seama, m-ai pus sa citesc la lumina lumanarii. Vorbesc desigur de mesajul de pe tortul meu aniversar. :)) Mai glumesc si eu cu tine. Am cules si gandit pentru tine un set de informatii care m-as bucura sa devina reguli la noi in casa. Poate ma ajuti sa le definim mai bine si chiar sa le respectam. Nu de alta, dar sa nu ne trezim si noi cu o perioada ca aia.

Reguli si solutii pentru economia la energie valabile pentru toti din casa:

  1. Mai mult dus si mai putine bai (pana la 50 % economie de apa calda, energie si cca 200 lei mai putin la factura anuala).
  2. Cap de dus – Costa 30 lei si putem sa economisim minim 20 lei pe luna
  3. Cand nu sunt folosite, electrocasnicele se scot din priza. Din ce am vazut, se economisesc si de aici cca 200 lei/an.
  4. Inlocuim toate becurile din casa cu becuri economice, iar afara punem leduri pe fir. Reducem cu cca 100-150 lei pe an.
  5. Trebuie sa avem grija ce aparate electrice cumparam in viitor. Sa se incadreze intr-o clasa energetica superioara.
  6. Vorbesc cu mama despre spalatul rufelor. Am gasit pe net niste solutii concrete. Putem economisi bani frumosi anual si de aici.
  7. Tot cu mama o sa vorbesc si cu economia la energie din bucatarie. Am si acolo niste idei eficiente.
  8. Anul asta trebuie sa punem panouri solare pentru ca apa in centrala sa vina mai calda. Stii ce ne-a povestit domnul ala la targ. Am numarul lui.
  9. Rulouri exterioare pentru ferestre. Neaparat! A venit vara.
  10. Facem lunar o analiza a consumului la energie pe fiecare dispozitiv si gasim in familie solutii. Cred ca trebuie sa-l implicam si pe Ade si sa mergem la evenimente de acest gen. Nu strica deloc.

Te iubesc tati! Trebuie sa avem grija de noi, de planeta si de economiile noastre. Am simtit ca trebuie sa fac asta si te rog sa ma ajuti. Este modul meu prin care sprijin bugetul familiei, deci putem sa cumparam altceva. O sa avem bani mai multi! Sper ca ai dormit bine si nu ai visat urat.”

Sa auzim numai de bine!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.