Nea Sandu este un vecin de-al meu. In fiecare an de 1 Mai ne povesteste despre comunism si cum sarbatoreau el si colegii prin munca. Ieri l-am vazut foarte pornit. Este semn ca astazi o sa ne vorbeasca de „cat de prosti suntem” noi sau cat de gresit am inteles democratia. Parca-l si aud: „Imi pare rau de voi si de copiii vostri. Nu spun ca nu este bine sa va odihniti sau chiar sa petreceti. Da, sa aveti o saptamana libera, sa va bateti joc de natura si sa consumati 30 de milioane de mici in cateva ore… Basca dati 100 mii euro pe o roaba cu sampanie si mergeti cu elicopterul la un club din Mamaia. Va deranjau incolonarile lui Ceausescu, dar cozile de la intrare in cluburi si parada cu masini si haine scumpe cum vi se par?”. Cu alte cuvinte, care pare sa fie diferenta dintre 1 Mai muncitoresc si 1 Mai smecheresc? Nu am participat la o parada de 1 Mai. Am vazut imagini la televizor. Cam ce vedem la Kim Jong-un si manifestarile poporului nord-coreean. Nu am fost nici atunci, insa nu sunt nici acum de acord cu astfel de manifestari cu adevarat comuniste. Pe de alta parte, are dreptate si nea Sandu. O tara libera, democrata care a trecut in cealalta extrema. Da, noi romanii suntem oameni ai extremelor. Trecem de la o limita la alta.
Cum vad eu 1 Mai
Ziua, mai nou saptamana, in care primim vizita unui popor cu origini indiene si-i lasam slobozi pe acestia sa invadeze pajistile, dealurile, muntii, litoralul etc. Nu mai tinem cont de inesteticul unor manifestari nomade si facem totul sa para o mare sarbatoare.
Ce este, de fapt, 1 Mai
Sarbatoarea de 1 mai sau Ziua Mondiala a Muncii isi are radacina in aniversarea grevei generale a muncitorilor din Chicago. Se serba prin munca, in semn de respect, insa negocierile de-a lungul timpului cu sindicatele a dus la decretarea ca zi libera in toata lumea. Sarbatoarea este una Socialista. De inteles si deschiderea politicului cu acest gen de doctrina catre majorarea la o saptamana a perioadei de sarbatoare.
Cine mai produce?
Un specialist in economie avertiza ca zilele libere prelungite si multitudinea de sarbatori sunt periculoase pentru economia nationala. Ce pare ca este o „circulatie a banilor in natura” este in realitate o pierdere a productie si un consum urias in favoarea companiilor straine. Stiu, o sa spuneti ca micii sunt facuti la noi! Pot sa argumentez legat de carne, condimente, etc, insa ma limitez la a va intreba despre celelalte articole pe care le cumparam. Cu alte cuvinte, incasam mai putin, pe o scadere a productiei si cumparam mai mult. Cine sa ne mai inteleaga. Apropo de inteles, nu vreau sa inteleg ce se intampla in aceste zile. Va las pe voi. Este peste nivelul meu de perceptie si ratiune. Ma gandesc asa: Daca am pune intr-un singur an banii pe care suntem dispusi sa-i cheltuim cu astfel de sarbatori, ce am putea face cu ei?
Cum as vedea echilibrul?
O zi in care toti producatorii autohtoni se intalnesc pe centre zonale. Isi prezinta realizarile si productia, stabilesc cum se pot ajuta reciproc, iar apoi merg cu totii la un festival de muzica, dans si mancare traditionale.
Voi cum vedeti tot ce se intampla?
Nu stiu, va spun sincer, unde o sa ajungem si ce se va alege de poporul acesta, insa cred ca avem nevoie de ajutor de la El. Numai Dumnezeu stie ce este de facut si numai El ne mai poate scapa de… Aveti alta parere?
Sa auzim numai de bine!