Cadre din activitate

Optimizarea strategiilor de vânzare cu modelul GROW

În lumea vânzărilor, fiecare moment este oportunitate. Dar, așa cum știm cu toții, oportunitatea nu se traduce întotdeauna prin succes. Cum putem naviga prin labirintul de provocări și soluții pentru a atinge excelența în vânzări? Un răspuns surprinzător vine din lumea coaching-ului: Modelul GROW.

Modelul GROW în lumina vânzărilor

Originar din domeniul dezvoltării personale și profesională, modelul GROW s-a dovedit a fi un instrument eficient nu doar pentru coachi și mentori, ci și pentru profesioniștii în vânzări. Cele patru etape ale modelului – Goal, Reality, Options și Will – pot ghida o echipă de vânzări către o viziune mai clară și acțiuni mai deliberate.

Goal (Obiectiv)

Stabilirea unui obiectiv clar este primul pas în orice demers. În vânzări, acest lucru poate însemna stabilirea unui număr specific de contracte de încheiat sau a unei cifre de afaceri de atins într-un anumit interval.

Exemplu: Să ne imaginăm o agenție de publicitate care dorește să-și extindă portofoliul de clienți cu 10 în următoarele 3 luni.

Reality (Realitate)

După ce obiectivul este fixat, este vital să evaluăm unde ne aflăm acum. Acest lucru implica o analiză sinceră și detaliată a situației curente.

Exemplu: Agenția analizează câți clienți are în prezent, câți a pierdut în ultimele luni și motivul pentru care aceștia au plecat.

Options (Opțiuni)

Cu o înțelegere clară a obiectivului și a realității, acum ne putem concentra pe strategii și tactici. Ce noi direcții putem lua? Există modalități neexplorate de a aborda piața?

Exemplu: Agenția se gândește la lansarea unei campanii de publicitate pe rețelele sociale sau la organizarea unor webinarii gratuite pentru potențialii clienți.

Will (Voință)

Aceasta este etapa acțiunii. Cu toate informațiile și opțiunile la dispoziție, e timpul să ne punem planul în mișcare și să monitorizăm progresul.

Exemplu: Agenția decide să aloce un buget pentru campania de social media și să programeze primul webinar în următoarele două săptămâni.

În concluzie, modelul GROW oferă o abordare integrată, punând accent pe viziune, analiză și acțiune. În lumea vânzărilor, unde ritmul este rapid și mizele sunt înalte, având o structură clară că aceasta poate fi diferențiatorul dintre stagnare și succes. Indiferent dacă sunteți nou în domeniul vânzărilor sau un veteran, lăsați modelul GROW să vă lumineze drumul către victorie!

Dacă vă doriți o discuție mai aplicată, vă stau la dispoziție. Altfel, sper că informațiile v-au fost de folos și vă vor ajuta să faceți altfel lucrurile. Toate cele bune!

Marian Gavrilescu

Leave a Comment
Share
scris de
Marian Gavrilescu

Postari recente

Cum poate un intrapreneur să stimuleze inovația direcționată?

Într-o lume a afacerilor dominată de giganți corporativi și piețe saturate, abordarea inovatoare a unui…

6 luni ago

Consultanța în afaceri: De la neîncredere la transformarea afacerii tale

Am scris un articol pentru Careers & Business despre acest subiect. M-am gândit să pun…

10 luni ago

Viziune versus Implementare: Cum ne adaptăm în mijlocul schimbării

Bună dragilor! Fie că sunteți antreprenori în plină acțiune sau specialiști experimentați, fiecare dintre noi…

10 luni ago

Vreau să introduc manager MMS (director MMV) în COR. Ce părere aveți?

De ce vreau să introduc manager MMS (director MMV) în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România)?…

1 an ago

Rebranding Dragon Star Curier – cum arata noul logo DSC si care este explicatia lui.

In urma cu numai trei luni, acceptam o noua provocare - un nou proiect de…

4 ani ago

Schimbarea ta trebuie descoperita de cei din jur, nu cunoscuta inainte!

Daca ai decis sa schimbi ceva la tine sau chiar sa te schimbi radical, felicitari!…

4 ani ago